Zaterdag 10 februarien, 17 februari en 16 november 2024 vieren wij Carnaval.
Ook in Lelystad kan Carnaval losbarsten. Op zaterdag 10 februari om 11.11 uur precies zal de Burgemeester de sleutel van de stad overhandigen aan prins Joon XXIII, die daarmee voor een aantal dagen ‘baas’ van de stad - omgedoopt tot Knarregat - wordt.
Carnaval in Lelystad wordt dit jaar al voor de 57e maal gevierd. De laatste drieëntwintig jaar wordt het carnavalsfeest in Lelystad georganiseerd door Carnavalsclub De Joon. Dit jaar is het kindercarnaval op zaterdagmiddag 17 februari, en ’s avonds is het feest voor volwassenen.
In aanwezigheid van prins Joon XXIII (in het dagelijks leven Carlo van Mourik), Prinses Karin,
Adjudant Ricardo, Page Priscilla, Hofdames Gerrie, Maria, Hannie, JeugdPrins Ryan, JeugdPrinses Adinde en Grootvorst Quiryn kan op de muziek van Hofkapel ‘Dweilorkest De Valkenier’ en
Zanger/DJ Will de Brouwer in buurtcentrum De Joon door jong en oud polonaise gelopen worden.
Buurtcentrum de Joon organiseert twee keer per jaar Carnaval.
Carnaval is een groot sociaal gebeuren waar iedereen van jong, oud, arm, rijk, allochtoon, autochtoon elkaar treffen. Tijdens Carnaval wordt er gefeest, gelachen, gepraat en een traantje weggepinkt.
Ook dit jaar zal het feest voor de 23ste keer plaatsvinden in onze residentie
"De Joon", Waddenlaan 1 te Lelystad. Aanvang 19.41 uur.
Prins Joon XXIII, met zijn gevolg heten u van harte welkom.
Kom verkleed om de feestvreugde te verhogen.
Lelystad Knarregat!!
In Nederland viert men het Carnaval vooral in het zuiden van het land. 'Beneden de grote rivieren' zegt men wel. Ook boven de rivieren wordt Carnaval gevierd.
De drie typische kleuren die bij het carnaval horen zijn rood, groen en geel.
In één plaats kunnen meerdere carnavalsverenigingen zijn.
De titels van Prins of lid van de Raad van Elf worden soms van vader op zoon doorgegeven. Omdat er meerdere carnavalsverenigingen zijn, kunnen er ook meerdere prinsen zijn.
De carnavalspakken zijn mooi en vaak heel uitgebreid.
Waar carnaval wordt gevierd, worden optochten gehouden. De optochten zijn vaak op zondag of maandag, maar vaak ook al op zaterdag. Dan duurt het feest dus vier dagen.
Vooral in Brabant zie je op straat en in cafés veel dweilorkesten. Als mensen over straat 'dweilen', lopen ze vaak doelloos (en meestal ook wel redelijk dronken) over straat. De groepen carnavalsvierders lopen met het dweilorkest. Er wordt dan muziek gemaakt, men drinkt wat en gaat weer verder. In ieder geval is men niet alleen op straat en kunnen de feestvierders een beetje op elkaar letten. De muzikanten in een dweilorkest bespelen vooral blaasinstrumenten en slaginstrumenten, zoals een trompet, een trombone, de sousafoon, de kleine en de grote trommel.