Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. Drie binnenvaartschepen die al een week aan de ketting liggen worden binnenkort ontgast bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer. De schepen bevatten een te hoge concentratie van het giftige gas fosfine in het laadruim en mochten daarom niet verder varen. De drie vaartuigen liggen nu nog in Zwolle, Utrecht en Veghel.

  Het fosfinegas is ontstaan doordat de lading van de schepen was aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook enorm gevaarlijk voor mensen.

  De drie schepen mogen naar het IJsseloog als de route ernaartoe veilig is af te leggen voor opvarenden. Voor het wegvaren moeten er daarom metingen gedaan worden. En ook tijdens het varen zullen doorlopend metingen worden verricht. De ladingen tarwe aan boord van de drie schepen mogen dan bij het IJsseloog overgeladen worden op andere schepen. Het giftige gas kan dan ontsnappen en zal vervolgens vervliegen in de lucht.

  Het kunstmatige eiland IJsseloog ligt in het Ketelmeer en is eigendom van Rijkswaterstaat. IJsseloog is normaal een depot waar vervuild slib en bagger gelost wordt.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/ANP-421794471-1628167283.jpg]Foto: ANP Photo - Your Captain

 2. De politie heeft woensdag een snelheidscontrole uitgevoerd op de Hogering bij Almere. Verschillende mensen zijn op de bon geslingerd. Van één bestuurder is het rijbewijs ingenomen, en iemand anders is opgepakt omdat hij of zij valse gegevens opgaf en geen identiteitsbewijs kon laten zien.

  Vanwege de werkzaamheden mag er op een deel van de Hogering maar 50 kilometer per uur gereden worden. Een bestuurder reed daar ruim twee keer zo hard en kon het rijbewijs daarom meteen inleveren.

  Voor acht andere hardrijders is een proces-verbaal opgemaakt.

 3. Na een rustige start van het hoogseizoen is de drukte bij de meeste musea in Flevoland en bij attractiepark Walibi begonnen. In de eerste twee weken van de zomervakantie was het bij de meeste musea nog redelijk stil. Maar inmiddels zijn de kaartjes op sommige dagen uitverkocht. Dat geldt bij onder meer Museum Schokland. Het zijn vanwege corona vooral de Nederlandse toeristen die een ticket kopen.

  Het is "hartstikke druk", zegt Bas Visscher van het museum. Hij erkent dat het de eerste twee weken van de schoolvakantie vrij rustig was. Op het moment dat in heel Nederland de schoolvakanties begonnen, komen er meer toeristen naar het museum. "Er zijn veel toeristen uit Nederland, maar ook wel een aantal uit Duitsland en België". Op sommige dagen zijn de maximaal 400 kaarten uitverkocht. Visscher verwacht dat het druk blijft tot en met oktober.

  De voorzichtige start van het hoogseizoen zien ze ook bij Museum Het Oude Raadhuis op Urk. Volgens Evert Weerstand van het museum twijfelden gezinnen in juli nog wat hun vakantieplannen zouden worden. Vanwege de coronasituatie willen sommige gezinnen niet naar het buitenland op vakantie. "Het is nu echt druk met de Nederlandse toeristen, iets wat vorig jaar ook zo was", zegt Weerstand. Hij verwacht dat het museum een goede zomer draait, net als vorig jaar. Voor de coronacrisis uitbrak merkte Weerstand dat er meer Duitse toeristen waren.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200702_raadhuis_urk_sjors_evers_B2863AD7C34AD572C12585990048EB18.jpg]

  PIT
  De drukte is ook te merken bij PIT Veiligheidsmuseum in Almere. Volgens Elianne Moes plukt het museum de vruchten van het wisselvallige weer. "Na de zomervakantie krijgen we nog de herfstvakantie en die is altijd heel druk. Dat is een mooie afsluiting." Het museum sluit op 21 november voorgoed de deuren.

  Walibi
  Ook bij attractiepark Walibi is het al sinds de heropening in mei goed vol. "We zijn nu al vier dagen op rij uitverkocht", zegt Mandy van der Tak van het park. Hoeveel bezoekers er per dag een kaartje kopen, wil de woordvoerder niet zeggen.

  Batavialand
  Museum Batavialand in Lelystad ziet dat het de afgelopen maand juist rustiger is dan vorige zomer. "Toen hadden we een hele goede maand, vooral omdat we net open waren", zegt Sunny Jansen. "We hebben dit jaar best veel concurrentie van de terrassen en de kinderboerderijen. Dat resulteert in een paar duizend bezoekers minder in de maand juli". Jansen hoopt dat augustus een betere maand wordt.

  De zomervakantie voor de regio Noord loopt tot en met 22 augustus en voor de regio Midden tot en met 29 augustus.

 4. Jarenlang was de experimentele lokale omroep VLOD een begrip in Dronten. Vele honderden uren aan beeld zijn gemaakt in de jaren '70, '80 en '90. De videobanden zijn afgestoft en door het Het Flevolands Archief gedigitaliseerd. Deze week een een greep uit de vele leuke, grappige en bijzondere verhalen van bijna 25 jaar lokale omroep in Dronten.

  Steppen voor het goede doel. Niet zomaar een paar rondjes rond de kerk, nee iets uitdagender. Om het 25-jarig bestaan van studentenvereniging USRA te vieren werd bedacht om van Parijs naar Dronten te steppen. En zo geschiedde. In het voorjaar van 1983 reden ze in estafettevorm van de Franse hoofdstad naar de Meerpaal. Met als doel: 14.000 gulden ophalen voor Tanzania. Na afloop werd de uitgebreide reportage van de stunt uitgezonden bij de VLOD.
  [youtube:https://youtu.be/mtjR3r6y0Y4]

  Kunstenaar Cyril Lixenberg, etsen en kerkramen
  In de studio van de VLOD is kunstenaar Cyril Lixenberg aangeschoven. Het is een grote naam in de kunstwereld. Over de hele wereld zijn werken van zijn hand te vinden. Voor een diepgaand interview komt Lixenberg graag naar Dronten. Daar heeft de geboren Brit meerdere grote beelden staan. Met dit soort gesprekken en reportages op TV wil de lokale omroep van Dronten het brede palet aan kunst laten zien. Lokale schilders mogen hun werk tonen en een presentatrice gaat langs de (on)bekende werken langs. Het levert bijzondere verhalen op.[youtube:https://youtu.be/6mqYFwE_ssE]

  De wondere wereld van de techniek, de brandweerpieper
  Vol trots schuift de brandweercommandant van Dronten aan in de studio van de VLOD. Zijn korps krijgt een nieuw technisch middel; een pieper. Geen loeiende sirenes meer om brandweermannen te waarschuwen, maar een 'klein' apparaatje waar de meldingen op binnen komen. De wondere wereld van de techniek heeft de brandweer in Dronten bereikt.
  [youtube:https://youtu.be/4_ol1DcnEn0]

  Jong talent Paul de Munnik treedt op voor lokale TV
  Geen programma zonder muziek. In alle vormen, soorten en maten kwam het bij de VLOD voorbij. De een net wat beter dan de ander. Iedereen die muziek kan maken, mocht langs komen in de studio van de VLOD. Zo ook de jonge talentvolle muzikant Paul de Munnik. (Ja, DE Paul de Munnik, van Acda en de Munnik en The Streamers.) Maar helaas. De videoband met zijn optreden is kwijt. Wel zijn andere 'pareltjes' bewaard gebleven in het archief van de VLOD.[youtube:https://youtu.be/zgfmUeRoLzM]

  Alaaf! Prins carnaval en Majoor Kees (Dekker)
  Een paar dagen per jaar werd Dronten 'Swibidront' genoemd. Dat was de naam van de gemeente tijdens Carnaval. In de jaren 80 werd dat nog fanatiek gevierd. Er was een carnavalsvereniging met een Prins Carnaval en ieder jaar voor het feest begon, gaf de burgemeester de sleutel van de gemeente aan de feestvierders. De camera's van de VLOD waren uiteraard aanwezig bij deze belangrijke bijeenkomsten.
  [youtube:https://youtu.be/LecBgymYfjk]

  'God Save The Queen' en prins Bernhard
  Wie Dronten zegt, zegt airgunners. Rond dodenherdenking is Engels haast de voertaal in de gemeente. Britten die meevlogen in de Tweede Wereldoorlog, komen massaal naar het polderdorp. De VLOD is daar uiteraard iedere keer aanwezig en legt de bijzondere bezoekers vast.
  [youtube:https://youtu.be/v16xbkqnMHo]

  Mijn hobby is fijn! Kattenborstelen, miniatuurauto's en vlierbessenwijn
  De beste en leukste manier om je hobby te laten zien aan de buitenwereld is door een reportage van de lokale omroep. De VLOD deed dat daarom ook vaak. De cameramannen trokken eropuit en maakte bijzondere portretten over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld de Keververzameling van Jeroen, de wijnmakerij van Egbert en de kattenshow van Felikat.
  [youtube:https://youtu.be/6tXSa4YT86c]

  Kersverse Koningin Beatrix toert in 1980 door Dronten
  Anderhalve maand na haar inhuldiging brengt Koningin Beatrix samen met haar man prins Claus een bezoek aan Dronten. Het is een spannend moment voor de inwoners van de gemeente, maar ook voor de lokale omroep die er verslag van doet.[youtube:https://youtu.be/8xfz9_CD86I]

  Fabiënne (9) redt Surinaamse schildpadden van soeppan
  De 9-jarige Fabiënne van Luin uit Dronten wist in 1993 niet wat ze hoorde. Tijdens de economische crisis in Suriname plunderen mensen de lokale dierentuin van Paramaribo, omdat ze geen geld hadden voor voedsel. De schildpadden verdwijnen in de soep. Met een inzamelingsactie wil Fabiënne de dierentuin redden. De VLOD besteedt er ruimschoots aandacht aan.
  [youtube:https://youtu.be/NCdOKTFkgvk]

  De komende dagen plaatsen we op deze pagina meer verhalen uit het archief van de VLOD. Zelf zoeken in al het gedigitaliseerde materiaal kan op de site van Het Flevolands Archief.

 5. De overheid kijkt veel te beperkt naar de mogelijkheden om Brexit-gelden te verdelen. Dat vindt de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij heeft een plan om Urker vissers te helpen die mede door Brexit minder kunnen vissen. Den Haag wil dit voorstel niet in Brussel indienen. De provincie is het daar niet mee eens en probeert nu het probleem bij Haagse politici aan te kaarten.

  Nederland krijgt van Europa 886 miljoen euro. Dit geld is bedoeld om schade en extra gemaakte kosten te betalen die door toedoen van Brexit zijn ontstaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om extra kosten bij de douane en door meer administratief werk. De provincie Flevoland had gehoopt om ook zelf geld uit dit fonds te gebruiken om de schade in Flevoland te betalen. Met name de visserijsector op Urk is door Brexit geraakt. Het Rijk wil dit niet meenemen in de lijst met onkosten voor Brussel. Gedeputeerde Rijsberman vindt het een koppige houding.

  De provincie kan niet zelf kosten indienen. Elk land dient zelf een lijst in met kosten die vergoed moeten worden. De provincie staat daar dus buiten. Gedeputeerde Rijsberman wil met het geld een project financieren dat Urk minder afhankelijk maakt van de visserij. Het Rijk wil Urker kotters gaan saneren. De gedeputeerde wil dat er dan verder gekeken wordt. De mensen die stoppen met vissen moeten volgens Rijsberman wel ergens anders kunnen werken. Ook de mensen die werken in de visverwerkende industrie en in de toeleverende industrie moeten een toekomst hebben. Rijsberman vindt dat het Rijk te kortzichtig naar de situatie kijkt.

  Omscholing en bijscholing
  In het plan van de provincie Flevoland wordt onder andere gekeken naar omscholing en bijscholing. Omdat er minder in Britse wateren gevist kan worden door Brexit, maakt dit project volgens de provincie kans op Brexit-geld. De provincie Flevoland heeft het plan ook voorgelegd in Brussel. Volgens gedeputeerde Rijsberman zou daar gezegd zijn dat het Brexit-geld juist voor dit soort projecten bedoeld is. Ondanks dat wil het ministerie van Economische Zaken het volgens de gedeputeerde niet meenemen in de lijst met projecten.

  De provincie Flevoland heeft meermaals met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gesproken over de regeling. Vooralsnog zit er geen verandering in ten gunst van de provincie Flevoland. "Ik snap dat het aantrekkelijk is voor Den Haag, maar het is niet waar onze economie in Flevoland en de visserij op Urk mee gediend is", aldus een teleurgestelde gedeputeerde Rijsberman.

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

Stuur ons een emailVeel gelezen