Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. De huizenprijzen zijn nergens zo hard gestegen als in de provincie Flevoland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afgelopen periode steeg de gemiddelde prijs voor een huis met 9,2 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Tegelijkertijd steeg ook het aantal verkochte woningen hier het hardst, met 19 procent.

  In andere gebieden van Nederland lijken de prijsstijgingen van woningen wat af te vlakken. In bijvoorbeeld Amsterdam steeg het prijspeil slechts 3,8 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Landelijk gezien is deze trend er ook. Woningen waren gemiddeld 6,3 procent duurder. Dat is de kleinste prijsstijging sinds zo'n drie jaar.

  [LocalFocus:https://localfocus2.appspot.com/5dad789a3e142]

  Verkochte woningen
  In bijna elke provincie zijn in het derde kwartaal van 2019 meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar met 19 procent is de stijging van het aantal transacties in Flevoland veruit het grootst. Landelijk gezien gaat het slechts om een stijging van 3,5 procent.

 2. Aan het Weerwater in Almere komt mogelijk een musicaltheater te staan. De productiemaatschappij die ook achter Soldaat van Oranje zit heeft daarvoor een plan gemaakt. Het oog is gevallen op het Atlantisstrand, vlak naast het Floriadeterrein.

  Een onderzoek moet nu uitwijzen of het idee haalbaar is. Daarvoor wordt zo'n 120.000 euro uitgetrokken door de gemeente Almere. Het college van burgemeester en wethouders noemt de mogelijke komst van een musicaltheater "een grote kans om het culturele aanbod voor de stad te vergroten en daarmee een bijdrage te leveren aan de aantrekkelijkheid van Almere". Iets wat volgens het stadsbestuur economische voordelen op zal leveren. Het college zegt zich bewust te zijn van de ingrijpende gevolgen van een theater op de omgeving.

  De initiatiefnemers van het plan, productiemaatschappij New Productions en investeerder Amerborgh, willen bij het theater ook een hotel en andere horeca vestigen.

  In het haalbaarheidsonderzoek wordt ook gekeken naar andere locaties, zoals het centrum van de stad. Het onderzoek moet in december zijn afgerond. Vervolgens krijgt de gemeenteraad de kans zich er over uit te spreken.

 3. Op het oorlogsmonument in Dronten moeten de namen komen te staan van de gesneuvelde geallieerde soldaten. Dat vindt amateurhistoricus Fred Vogels. Hij heeft een brief aan de gemeente gestuurd met het verzoek om de geallieerden op deze manier te eren.

  "Mijn credo is: 'namen, namen en nog eens namen'. Want als een naam niet meer wordt genoemd, ben je voorgoed verdwenen." In de Tweede Wereldoorlog bestond Dronten nog niet. In het IJsselmeer, dat nu grondgebied is van Dronten, zijn meerdere vliegtuigen neergestort. De geallieerden die op die manier omkwamen moeten volgens Vogels herdacht worden.

  Volgens Vogels is het plaatsen van namen belangrijk voor de nabestaanden van de omgekomen militairen. Dit jaar werd in Zeewolde een vergelijkbaar monument onthuld. Daar staan de namen op van de bemanningsleden die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten in wat nu Zeewolde is.

  De gemeente Dronten is om een reactie gevraagd maar heeft nog niet laten weten of de namen op het monument worden geplaatst.

 4. Van alle provincies staan inwoners van Flevoland het minst vaak geregistreerd als orgaandonor. 38 procent van de Flevolanders wil organen afstaan na overlijden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Brabanders staan met 60 procent het vaakst als donor geregistreerd.

  Sinds de donorwet begin 2018 is aangenomen hebben een half miljoen mensen hun keuze laten vastleggen in het donorregister. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

  Op 1 juli volgend jaar is de donorwet van kracht. Volwassenen moeten dan hebben laten weten wat ze willen na hun dood. Als ze dat niet doen staan ze automatisch als donor geregistreerd.

 5. Anouk Vos is geboren en getogen in de Noordoostpolder, maar noemt zich wereldburger. De Emmeloordse reisde de halve wereld over, deed vrijwilligerswerk op Lesbos, verloor haar hart aan Australië en gaat binnenkort voor langere tijd naar Zuid-Afrika.

  Vos studeerde vijf jaar jaar geleden af als maatschappelijk werker. Tijdens het reizen ontdekte ze haar passie om beeldverhalen te vertellen, maar dan wel verhalen met een sociale boodschap. Eerder dit jaar was ze al drie maanden in Kaapstad, waar ze als vrijwilliger voor een instelling voor daklozen werkte. Daar kreeg Vos het idee voor het project dat ze de komende maanden hoopt af te maken: een vijftal korte documentaires over mensen die in de rafelranden van de Zuid-Afrikaanse maatschappij leven.

  Wonen onder een brug
  Deel één van deze 'Captonian Characters' is al klaar. Het gaat over een dakloze vrouw die onder een brug leeft, maar daar, midden in een arme wijk van Kaapstad, een tuin heeft aangelegd. Door de tuin is de buurt veiliger en socialer geworden. "Een vrouw met power", zag Vos. "Ze heeft niets, woont in een tent maar staat heel positief in het leven. Dat soort verhalen wil ik vertellen."

  Over de dijken kijken
  Hoe mooi en nuttig ook, van vrijwilligerswerk kan niemand leven. "Waar ik voor open sta, zijn organisaties of instellingen die graag video- en filmmateriaal willen hebben uit Zuid-Afrika, uit Kaapstad", zegt Vos. "Ik hoop op opdrachten zodat ik toch een basis of iets van een inkomen kan hebben terwijl ik vrijwilligerswerk doe." Verder zoekt ze naar wegen om de documentairereeks aan de man te brengen en te verspreiden. "Met die korte documentaires wil ik mensen inspireren om verder te kijken dan hun neus lang is." Of in Flevolandse beeldspraak: "Om over de dijken te kijken."

  Via deze website kun je de belevenissen van Anouk Vos in Zuid-Afrika volgen.

Stuur ons een emailVeel gelezen