Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. Mede dankzij het zonnige weer zijn veel bezoekers afgekomen op de Groene Velden Dagen in Lelystad. Honderden belangstellenden kwamen dit weekend naar het gelijknamige agrarische bedrijventerrein.

  Tien groene bedrijven gooiden de deuren weer open voor publiek. Dat waren onder meer een wijngaard, een hazelnotenkwekerij, een tuinhuis, een atelier en een bedrijf voor acupunctuur en vega-koken.[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200920_GroeneVelden_9__173ED5E43E2A535DC12585E900528534.jpg]Achttien jaar geleden is het idee ontstaan. "Toen zijn de meeste bedrijven hier gestart en zijn we bij elkaar gekomen", legt mede-initiatiefnemer Lidwien Vos de Wael uit. "Dit is zo'n mooie plek, zo uniek ook voor Lelystad, toen zijn we open dagen gaan organiseren, twee keer per jaar."

  Door het coronavirus ging de mei-editie niet door. Nu konden de Groene Velden Dagen wel plaatsvinden. Vos de Wael: "Het was nog wel even spannend vanwege de laatste ontwikkelingen. We hebben echt gekeken hoe we het kunnen organiseren zodat het veilig is. En dat is gelukt."[image:https://d16junmm04ri2h.cloudfront.net/image/xlg/pictures/200920_GroeneVelden_8__6A13AA3E29245447C12585E900524693.jpg]

 2. De eerste mannenploeg van de Almeerse Hockey Club is zondagmiddag gigantisch vernederd in de Hoofdklasse. Topclub Kampong was in Utrecht met 11-0 veel te sterk voor de formatie van het trainersduo Bart van der Wolf en Arjen Jolie.

  Bjorn Kellerman was de grote man bij Kampong: hij wist 4x het net te vinden. Jip Jansen was goed voor 3 goals. Ook Terrance Pieters deed zijn oude ploeg pijn: Pieters was verantwoordelijk voor de 7-0.

  Het was voor de Almeerders alweer de derde nederlaag in het nog prille seizoen. Door de nieuwe nederlaag zijn de Almeerders nu de hekkensluiter van de Hoofdklasse met 0 punten uit 3 wedstrijden.

  De eerste damesploeg van de Almeerse Hockey Club was wel succesvol zondagmiddag. In de overgangsklasse won de ploeg de uitwedstrijd tegen Rood Wit met 2-1 dankzij goals van Quirine Angel en Yvette Willems. De Almeerse dames zijn nu alleen koploper in de Overgangsklasse B met 9 punten uit 3 wedstrijden.

 3. Het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Zaterdagavond presenteerde wijngaard MinZeven in Lelystad hun eerste fles bubbels van Flevolandse grond. De duurste fles van de provincie wordt in beperkte oplage verkocht en zou smaken van de voormalige zeebodem in zich dragen. Wijnbouwer en eigenaresse Silvia Anthonj ontkurkte op een besloten bijeenkomst de eerste fles.

  "Toen ik hier vijf jaar geleden aan begon heb ik een wijnbeschrijving gemaakt", vertelt Anthonj. "Ik had een voorstelling in mijn hoofd gemaakt van hoe het zou moeten smaken." En zo begon een reis van vijf jaar waarin ze onderzoek deed en de wijngaard in Lelystad opbouwde. "En als je dan na vijf jaar een slok neemt (...) en het precies geworden wat je wilde, nou dat is onbeschrijfelijk."

  De gasten die het geluk hadden de zeldzame bubbels te proeven probeerden de smaak van die 'onbeschrijflijkheid' onder woorden te brengen. "Het is een strak design", beschrijft een van de proevers. "Modern en to-the-point." "Ja, zonder al te veel tierelantijntjes", vult een ander aan.

  [quote: Bezoeker: "Het smaakt naar Flevoland"]

  De fles Bruut & Bruizend zou een "hommage aan het Flevolandse terroir" moeten zijn, meent Anthonj. "Het is eigenwijs en het is anders." En dat wordt ook door de gasten geproefd: "Het smaakt naar Flevoland. Het is fris en Flevoland is fris", zegt de één. "Of het nou inbeelding is of niet, ik proef iets ziltigs. En dat is de Flevolandse bodem", zegt een ander.

  65 euro per fles
  Dit jaar zijn er van Bruut & Bruizend circa 600 flessen gemaakt. Slechts een deel hiervan is dit jaar voor de verkoop bestemd. De overige flessen zullen nog een tijd blijven rijpen. Een fles kost rond de 65 euro en daarmee is het volgens Anthonj "geen wijn voor Jan en Alleman, maar eentje voor de liefhebber."

 4. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) wil op zijn locatie in Marknesse ook 's avonds tests kunnen uitvoeren met drones. Het heeft daarom bij de provincie om verruiming gevraagd van de regeling, waardoor testvliegen tot elf uur 's avonds wordt toegestaan.

  De provincie heeft in beginsel positief beslist over het verzoek, maar de luchtvaartregeling ligt nog tot en met 29 oktober ter inzage voor zienswijzen.

  Het NLR doet in Marknesse al langer tests met drones. Volgens een woordvoerder is er bij gebruikers van drones zoals de politie behoefte om meer ervaring op te doen met vliegen bij schemering en in het donker. Daarvoor is de verruiming van de regeling bedoeld. Het NLR verwacht geen geluidsoverlast door de drones, omdat de testlocatie zich op ruime afstand van de bebouwde kom bevindt.

  De verruimde regeling staat ook vliegen met hele kleine en lichte bemande vliegtuigen toe, maar de NLR-woordvoerder benadrukt dat die in de praktijk niet zullen vliegen.

 5. De gemeente Zeewolde onderzoekt welke activiteiten er mogelijk zijn in het leegstaande pand 'The Basement' in Zeewolde. Volgens wethouder Winnie Prins moet komende week duidelijk zijn of het gebouw weer in gebruik kan worden genomen voor het jeugd- en straathoekwerk in het dorp.

  Het gebouw met het schuine dak aan de Horsterweg staat al jaren leeg. Het is niet duidelijk of het pand nog voldoet aan de voorwaarden om het weer in gebruik te nemen en hoeveel aanpassingen daarvoor nodig zouden zijn.

  De gemeente Zeewolde liet in juli weten met verschillende partijen in gesprek te zijn over de toekomst van The Basement. Het gebouw is 338 vierkante meter groot en is gebouwd in 1991. Volgens het kadaster heeft het gebouw ook een sportfunctie.

Stuur ons een emailVeel gelezen