Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. Een meerderheid van de Lelystadse gemeenteraad heeft donderdagavond gestemd voor de bezuinigingen van 9,3 miljoen op de jeugdhulp, wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en participatiewet.

  Langs de partijlijnen van de aanstaande coalitie, stemden de meeste rechtse partijen voor. PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PVV, Denk, Forum voor Flevoland en Jong Lelystad stemden tegen. Zij vinden dat de bezuinigingen te snel, te veel en te diep ingrijpen. Zij denken dat er ook andere maatregelen mogelijk zijn om op de kosten te besparen.

  Zonder ingrijpen tien miljoen te kort
  Het college stelde begin juni voor om 5,9 miljoen te snijden in de jeugdhulp, 2,4 miljoen op de WMO en een miljoen op de participatiewet. Bij elkaar 9,3 miljoen. Zonder ingrijpen komt Lelystad jaarlijks structureel tien miljoen tekort op de begroting sociaal domein van totaal 104 miljoen. De aankondiging zorgde voor kritiek bij onder meer het Jeugd- en Gezinsteam (JGT). Dat zei zijn werk niet meer goed te kunnen doen.

  De raad diende maar liefst 27 wijzigingen en vijf moties in op het pakket voorstellen om de bezuinigingen te verzachten. Zo stemde een meerderheid voor het voorstel van onder meer ChristenUnie en GroenLinks om het JGT zoveel mogelijk te behouden en onder regie van de gemeente maatregelen tot 2024 zorgvuldig uit te werken. Ook moet er een speciaal fonds komen om tekorten op het sociaal domein te dekken.

  Geen plafond voor budget jeugdhulp
  De jeugdhulp krijgt voorlopig niet te maken met een grens aan het benodigde budget, hoewel dat op het eerste gezicht wel nodig zou kunnen zijn. Volgens Leefbaar Lelystad en zeven andere partijen kan het instellen van een budgetplafond ten koste gaan van de kwaliteit van de hulp. Wel moeten aanbieders in de jeugdhulp in overleg met de cliënt hun bestaande maatwerk-contracten beëindigen. Een poging van de ChristenUnie en drie andere fracties om dit te voorkomen en de afbouw meer tijd te gunnen werd weggestemd.

  Bezuinigingen in WMO verzacht
  Het college wilde negen ton snijden in zogeheten maatwerkvoorzieningen van de WMO. Ook op vervoerskosten en woningaanpassingen moest 3,5 ton worden bezuinigd. Een meerderheid steunde SP-moties die deze bezuinigingen verzachten door elders te snijden. Ook blijft de bijzondere bijstand beschikbaar voor mensen die vervoer of aanpassingen niet zelf kunnen betalen.

  Bij het anders organiseren van huisbezoeken aan ouderen door de sociale wijkteams moeten ook de ouderenbonden meer worden betrokken, zo vonden het CDA en drie andere fracties. Taboe is ook het bezuinigen op steun aan vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties. Hun rol wordt juist groter als de gemeente een stap terug moet doen. Dus hoort daar ook (financiële) ondersteuning bij, zo vonden zeven partijen in een door Leefbaar ingediend amendement.

  Een voorstel van PvdA en vier andere linkse partijen om geen vier ton te bezuinigingen op zorgpreventie en sociale activering haalde het juist weer niet. Dat gold ook voor het voorstel om niet te snijden in de preventie van de schuldhulpverlening. Dat bespaart op korte termijn geld, maar preventie voorkomt juist dat de kosten op den duur voor de gemeente oplopen. Een meerderheid van één stem was het niet met PvdA, D66 en GroenLinks eens.

  Het pakket maatregelen moet nu door het nieuwe college worden uitgewerkt. Na hun installatie zaterdag als wethouders worden Jack Schoone (WMO) en Madelon van Noort (jeugdzorg) hiervoor verantwoordelijk. De nog te benoemen opvolger van de overleden John van den Heuvel houdt zich bezig met Werk en Inkomen.

 2. De Lidl blijft voorlopig de enige grote supermarkt die zich in de Almeerse wijk Oosterwold kan vestigen. De gemeenteraad heeft dit donderdag met een zogenoemd voorbereidingsbesluit geregeld.

  Met zo'n besluit kunnen aanvragen voor omgevingsvergunningen worden
  aangehouden die anders op grond van het geldende bestemmingsplan wel zouden moeten worden verleend.

  De gemeente Almere is bang dat meerdere grote supermarkten zich in de buurt van de snelwegen in Oosterwold willen vestigen. Er liggen al twee aanvragen van supermarktketens. De gemeente is tegen de komst van nieuwe supermarkten. Die zouden teveel concurreren met supermarkten in Almere Buiten en met supermarkten die gepland staan in Almere Hout.

  Veel partijen vinden dat eigenlijk ook de wijkbewoners moeten meepraten over het aantal winkels. Maar het opstarten van zo'n procedure zou te veel tijd kosten. In de tussentijd zouden winkels zich al in de wijk kunnen vestigen. Daarom stemden op de PVV na alle partijen in met het besluit.

  De gemeente heeft nu een jaar de tijd om het bestemmingsplan aan te passen en inwoners alsnog te raadplegen.

 3. Een 31-jarige Almeerder heeft vrijdag van de rechter in Zwolle twintig uur taakstraf opgelegd gekregen. Hij heeft schrijver en tv-maker Özcan Akyol met de dood bedreigd. Via Twitter schreef hij twee jaar terug ook dat hij zijn dochter zou verkrachten zoals bij Anne Faber gebeurd is.

  Verder dreigde de man Akyol en zijn familie te vermoorden. De schrijver deed aangifte en na onderzoek werd de man aangehouden. Hij ontkende aanvankelijk, maar in een tweede verhoor gaf hij toe de berichten te hebben verstuurd. Al kan hij het zich niet meer herinneren, zei hij tegen de politierechter. "Ik besef dat dit niet kan. Dat had ik de heer Akyol graag persoonlijk gezegd."

  De berichten kwamen hard aan bij Akyol, bleek uit een brief van hem aan de rechter. "De verdachte is in deze zaak alle grenzen te buiten gegaan", schreef hij. Zijn dochter van toen twee werd door de man bedreigd. "Meneer staat symbool voor een groeiende groep mensen die zich niet realiseert wat deze uitingen doen met de mensen op wie ze het heeft gemunt."

  Ronduit walgelijk
  De officier van justitie noemde de berichten schokkend en ronduit walgelijk. Vermoedelijk schreef de Almeerder zijn teksten na het nuttigen van de nodige drank. De officier eiste een taakstraf van zestig uur waarvan de helft voorwaardelijk. De advocaat van de dader benadrukte dat de schrijver en tv-maker niet voor haar cliënt hoeft te vrezen. De rechter kwam lager uit qua straf omdat volgens haar niet duidelijk is of de bedreiging vanwege het journalistieke werk van Akyol is geuit.

  Akyol wordt wel vaker via social media bedreigd. In augustus 2019 kreeg een man uit Amersfoort vier dagen cel opgelegd na het herhaaldelijk beledigen van de schrijver via Facebook.

 4. Wie geïnteresseerd is in de verbouwing van het gemeentehuis van Dronten kan daarvoor nu een digitale rondleiding van wethouder Roelof Siepel krijgen.

  Siepel laat in de rondleiding onder meer de werkzaamheden aan de entree en de raadszaal zien. Vergaderingen en bijvoorbeeld trouwerijen moeten van buitenaf beter zichtbaar worden door grote ramen. Ook laat de wethouder op het dak weten dat het nu nog aanwezige grind vervangen gaat worden door een sedumdak en zonnepanelen.

  Verder is er op de website een toelichting te zien van architect Rodi van der Horst. Volgens hem wordt er bij de nieuwbouw veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Belangrijk punt in het vernieuwde gemeentehuis wordt het atrium: "Transparant en open", aldus Van der Horst.

  De digitale rondleiding is hier te bekijken.

  Werk op schema en binnen budget
  Onlangs werd bekend dat de werkzaamheden op schema liggen. Volgend jaar maart zouden de ambtenaren van Dronten weer terug moeten kunnen naar het gebouw aan het Meerpaalplein. Wel werden er enkele tegenvallers gemeld zoals het aantreffen van meer asbest dan gedacht. Het college van Dronten verwacht nog steeds binnen het oorspronkelijke budget van 20,6 miljoen euro te blijven.

 5. Flevolandse boeren beraden zich over hoe er het beste geprotesteerd kan worden tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Dit doen ze het liefst in eigen provincie, vertelt Mick Tinga van Farmers Defence Force (FDF) Flevoland.

  Een deel van de boeren protesteert vrijdag in Den Haag, maar volgens Tinga heeft dat weinig zin: "Ik denk niet dat het storm gaat lopen in Den Haag. Daar zijn we al zo vaak geweest, dat zet geen zoden aan de dijk."

  Tinga's eigen voorkeur gaat uit naar barricaderen: "Gooi de economie maar plat. Niet alleen de wegen maar ook de scheepvaart. Zorg maar dat er niks meer in of uit kan. Als we dat een dag of drie volhouden dan is het probleem wel opgelost."

  Het plan van het kabinet is om de dieren voer met minder eiwitten te geven. Dat moet de uitstoot van stikstof verminderen. Geen goed idee volgens Tinga: "Het is heel slecht voor onze dieren. Als je een zwangere koe hebt en die krijgt te weinig voedingstoffen binnen dan kan het slecht aflopen met de koe en het kalf."

Stuur ons een emailVeel gelezen