Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. Partijoprichter Thierry Baudet moet accepteren dat hij geroyeerd is als lid van Forum voor Democratie en stoppen met zijn kleuter-act. Dat stelde Gert-Jan Ransijn, de fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond op Twitter. Baudet zou ook de website en het Twitter-account van de partij moeten opgeven. Dat Baudet deze accounts 'gijzelt', noemt Ransijn de partij onwaardig.

  De Flevolandse fractievoorzitter reageert daarmee voor het eerst op de machtsstrijd die de laatste dagen binnen het landelijke bestuur van Forum gaande is. Thierry Baudet liet begin deze week weten dat hij stopt als partijvoorzitter en ook geen lijsttrekker bij de komende verkiezingen meer wil zijn. Hij lag toen al enkele dagen onder vuur vanwege racistische, homofobe en antisemitische berichten die in jongerenafdeling van de partij zouden zijn rondgegaan. Baudet wordt verweten dat hij daar onvoldoende afstand van heeft genomen en niet heeft ingegrepen.

  De afgetreden partijleider bedacht zich later en stelde voor om nieuwe lijsttrekkersverkiezingen te organiseren. Het bestuur zei daarop dat Baudet dit niet zelfstandig kan doen en kondigde woensdag aan dat Thierry geroyeerd zou worden. Drie overgebleven bestuursleden van Forum voor Democratie zeggen donderdag aangifte te doen tegen Thierry Baudet, omdat zij geen toegang meer hebben tot de ICT-systemen en social media-accounts van de partij.

  'Denkbeelden horen niet bij FvD thuis'
  Flevolands statenlid van Forum voor Democratie Eric Raap zegt op Twitter veel respect voor Baudet te hebben, omdat hij de politieke partij uit het niets heeft opgericht. Raap noemt het triest om te zien dat Baudet ergens volledig de weg kwijt is geraakt. "Homofobe, racistische en antisemitische denkbeelden horen niet bij FvD", aldus Raap, die zegt het bestuur van Forum te steunen.

  [tweet:https://twitter.com/Ransijn/status/1331694842641084420]
  [tweet:https://twitter.com/Er__Rp/status/1331698380028973059]

 2. Een nieuw gebouw met daarin de christelijke basisschool De Schakel, een gymzaal en kinderopvang in de wijk Botter heeft de voorkeur van het Lelystadse college van B en W. Een multifunctioneel centrum met kerkgemeenschap Het Anker stuit op bezwaren. Dat schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad.

  Onlangs uitten de Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) en de christelijk geformeerde/Nederlands gereformeerde kerkgemeenschap Het Anker hun zorgen bij de gemeenteraad over het verloop van de planvorming.

  Zij zeggen al anderhalf jaar met de gemeente in gesprek te zijn om in de Botter een multifunctionele accommodatie (MFA) op te zetten. Die moet komen op de plek van de afgebrande school De Triangel. De kerk wil aan de MFA meebetalen en stelt de kerkzaal beschikbaar voor activiteiten van de school en buurtactiviteiten.

  Het nieuwe college gaf bij monde van wethouder Madelon van Noort in augustus aan dat zij risico's in deze aanpak ziet en heeft het plan stilgelegd. Voorzitter Jan Korf van Het Anker zei eerder dat het vorige college weliswaar geen toezeggingen heeft gedaan, maar wel verwachtingen heeft gewekt.

  Risico voor onjuiste beeldvorming
  Hoewel deelname van kerken in wijkaccommodaties elders in Flevoland niet ongebruikelijk is, stelt het Lelystadse college dat er onjuiste beeldvorming kan ontstaan als een kerk meedoet. "Het kan de perceptie wekken dat de gemeente niet neutraal staat ten opzichte van levensbeschouwing en religie. (...) Het college hecht grote waarde aan deze neutraliteit." Ook ziet het college praktische bezwaren aan deelname van Het Anker. Zo zou de gemeente financiële risico's kunnen lopen, mocht de kerk om wat voor reden de huur opzeggen. Ook wordt een MFA met kerk een veel groter gebouw, dat meer tijd vraagt om uit te werken.

  Kindcentrum kan worden uitgebreid met buurtcentrum
  Volgens het college is de Botter het meeste gediend met een integraal kindcentrum, waarin plek is voor De Schakel, een gymzaal en Kinderopvang Go!. Dit concept geeft "de beste kansen en de minste risico's".

  Een alternatief scenario is om aan dit centrum een consultatiebureau van Icare en een ruimte van Welzijn Lelystad toe te voegen. Daar kunnen dan buurtactiviteiten en activiteiten voor ouderen worden georganiseerd. In de wijken Botter, Tjalk en Schoener is nu geen buurthuis.

  Het collegevoorstel staat voor komende dinsdag op de agenda van de gemeenteraad. Vorige week vroeg de ChristenUnie om de brieven van de SCPO en Het Anker met de raad te kunnen bespreken. Hoewel het nieuwe college de plannen in augustus zelf heeft aangehouden, stelt men dat er wel haast is met de besluitvorming. Wil De Schakel in eind 2022 de nieuwbouw kunnen gebruiken, dan moet de raad nog dit jaar een besluit nemen. Dat moet dan in de laatste vergadering van 2020 op 15 december gebeuren.

 3. Het verhaal van een noodlottig vliegtuigongeval in de Tweede Wereldoorlog heeft Drontenaar Gert Talens geïnspireerd tot het maken van een een boek, expositie en theatervoorstelling. Sinds 2015 is Talens bezig met onderzoek naar de crash van een Mosquito-bommenwerper.

  In november 1944 vlogen Alfred Kitchen en Maurice Williamson met hun Mosquito-bommenwerper naar Nazi-Duitsland. Op de terugweg naar Engeland kreeg het toestel motorproblemen. De Mosquito was niet meer te redden en stortte neer in het IJsselmeer, in de buurt van het huidige Dronten. Piloot Maurice Williamson overleefde de crash en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Navigator Alfred Kitchen kwam bij de crash om het leven, slechts enkele weken voor de geboorte van zijn eerste zoon, Adrian.

  Het verhaal van de twee jonge Britse bemanningsleden heeft Talens verwerkt tot een voorstelling. Hierin vertelt hij de persoonlijke verhalen van de twee geallieerde vliegers. Het was de bedoeling om de voorstelling afgelopen voorjaar op te voeren, maar door de coronamaatregelen werd alles afgeblazen. Woensdagavond ging de voorstelling alsnog in première, via een stream. De voorstelling wordt later deze week nog enkele keren getoond.

  In de bibliotheek aan het Meerpaalplein in Dronten is een kleine expositie ingericht over het verhaal van Kitchen en Williamson. Daar is ook een boek over de twee vliegers gratis af te halen. Met name het verhaal van Alfred Kitchen raakt onderzoeker Gert Talens. "Het is een klein verhaal, maar juist dat persoonlijke wat invoelbaar is, dat maakt de tragiek van de oorlog zo helder."

  Portret van Adrian Kitchen, opgenomen in november 2019

  [youtube:https://youtu.be/_XahEiskyio]

 4. De krachtigste batterij van Nederland is gebouwd in Lelystad en wordt donderdag in gebruik genomen. De batterij, met de naam GIGA Rhino, heeft een vermogen van twaalf megawatt, genoeg om zo'n 5.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

  De batterij slaat overdag overtollige zonne- en windenergie op die 's avonds gebruikt kan worden. Ook zorgt de batterij voor continuïteit als het bewolkt is of als er weinig wind staat. Nu zorgen kolen- en gascentrales voor die balans in het elektriciteitsnetwerk.

  De bouwer van de batterij, het bedrijf GIGA Storage, heeft bewust voor Lelystad gekozen. Directeur Ruud Nijs: "Lelystad is een hele bijzondere plek omdat er een hele boel initiatieven op het gebied van duurzame energie aan elkaar gekoppeld zijn. Wij kunnen met onze batterij de balancering tussen al die projecten verzorgen, zonder direct op het elektriciteitsnet van Nederland te hoeven."

  Om in heel Nederland duurzame energie niet verloren te laten gaan zijn veel meer van dit soort batterijen nodig. Nijs: "De plannen in Lelystad zijn enorm. Bij het MOJO-evenementencentrum wordt bijvoorbeeld een parkeerzonnedak gebouwd. Dat wordt ook aangesloten op deze batterij. Maar er zullen er nog veel meer bijkomen. Uiteindelijk kunnen de batterijen de rol van gas- en kolencentrales om het netwerk te stabiliseren overnemen."

 5. De provincie denkt nog zeker tot eind volgend jaar nodig te hebben om eigen beleid op te stellen voor de bouw van datacentra. Tot die tijd wordt de ontwikkeling van de grote gebouwen voor de opslag van computerdata getoetst aan bestaande regels. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

  Flevoland is in beeld als geschikte locatie voor datacentra. In de Randstad is hiervoor geen plek meer, terwijl Flevoland juist vlakbij ligt. Dit voorjaar kondigde een niet nader bekendgemaakt bedrijf aan dat het in Zeewolde een hyperscale datacentrum wil bouwen. Ook in Lelystad staat een centrum gepland bij Flevokust. In Almere en Dronten zijn al kleinere datacentra. In Noordoostpolder liggen er kansen voor datacentra van verschillende formaten.

  Na kritische berichten over de bouw van datacentra zonder vergunningen in Noord-Holland zijn Provinciale Staten op hun hoede voor wat Flevoland te wachten staat. Zij willen voorwaarden kunnen stellen aan de bouwers. Bijvoorbeeld over het terugleveren van restwarmte uit de computerruimtes voor de verwarming van woonwijken. Maar ook over het afnemen en opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken beschikbaar te stellen.

  Het verplichten van zonnepanelen blijkt niet mogelijk, zo stellen de provincie en de Dutch Data Association. Daken van datacentra staan vaak al vol met apparatuur. Bovendien willen verzekeraars of de brandweer vaak niet dat er dan ook nog zonnepanelen op het pand komen.

  Als het gaat om het verplicht terugleveren van restwarmte, dan is hiervoor nog geen speciaal beleid. De provincie wil 2021 benutten om een strategie en beleid voor datacentra uit te werken. In de tussentijd worden projecten getoetst aan bestaande regels en bestemmingsplannen. Wel is er een stuurgroep opgezet, waarin de provincies Flevoland en Gelderland en de gemeenten Zeewolde en Harderwijk met de initiatiefnemers van het datacentrum Zeewolde overleggen over het gebruik van restwarmte.

  In een analyse ziet de provincie wel kansen voor datacentra in Flevoland, omdat ze zorgen voor werkgelegenheid. Tegelijk zijn er nog veel vragen over hun energiegebruik en ruimtebeslag. De analyse stelt daarom dat de provincie Flevoland datacentra zou kunnen omarmen of afwijzen. In dat laatste geval remt Flevoland misschien de ontwikkeling van Nederland als belangrijk knooppunt van datacentra.

Stuur ons een emailVeel gelezen