Regionaal Nieuws

regionaal nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
 1. In het asielzoekerscentrum bij Dronten kunnen 90 extra asielzoekers worden opgevangen. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS. Flevoland is daarmee één van de vijf provincies die gehoor heeft gegeven aan de dringende oproep van het kabinet om dit weekend met extra opvangplekken voor asielzoekers te komen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers had vorige week al 600 plekken voor vluchtelingen gerealiseerd op het azc in Almere.

  De extra opvangplekken zijn nodig vanwege de noodsituatie in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Daar moesten mensen deze week op de grond slapen omdat er te veel asielzoekers verbleven.

  Flevoland, Overijssel en Utrecht hebben zich dit weekend gemeld met 90 plekken in Dronten, 100 in Hengelo en 100 opvangplekken in hotels in Amersfoort en Utrecht. In Drenthe zijn 150 asielzoekers ondergebracht in een voormalig hotel in Emmen. In Zeeland worden minimaal 100 vluchtelingen opgevangen in een evenementencentrum in Middelburg.

 2. Het Urker Mannenkoor Hallelujah viert dit seizoen het 125-jarig jubileum. Dat wordt aankomende zaterdag gevierd met een speciale dankdienst in kerkgebouw De Ark.

  Hallelujah stond in 2010 nog stil bij het honderdjarig bestaan, maar het koor bleek ouder dan gedacht. Uit oude papieren kwam naar voren dat Hallelujah een voortzetting is van het mannenkoor Oefening Kweekt Kunst, dat al in 1897 was opgericht. "Dezelfde namen van dat koor stonden ook op de eerste lijst van Hallelujah. Daarom houden we sinds die tijd 1897 aan als oprichtingsdatum", vertelt Tiemen Roos, tweede penningmeester van het koor.

  In al die jaren heeft het koor veel optredens gedaan in binnen- en buitenland. Zo stonden de mannen op het podium in Parijs. Ook werden er vanaf de jaren zestig veel platen verkocht met muziek van de Urker mannen.

  Hallelujah dankt de bekendheid voor een deel aan het zingen in klederdracht. Voor de optredens buiten Urk wordt groep van momenteel tachtig mannen vrijwel altijd gevraagd. Roos: "We zijn het koor dat het Urker zangkoor over de grenzen bekend heeft gemaakt. We zingen altijd vol beleving, dat vinden de mensen mooi. Dat hoor je vaak."

 3. De dames van De Almeerse Hockey Club hebben zondagmiddag in de overgangsklasse 2-2 gelijkgespeeld tegen Alliance uit Heemstede. De ploeg van het trainersduo Bas Beuse en Daniël Puysseleire stond lang op voorsprong maar gaf in de slotfase toch de overwinning weg.

  Alliance kwam na tien minuten op voorsprong. De eerste strafcorner van Susanne van der Bijl was meteen raak. De Almeerse dames kwamen in het tweede kwart langszij door een benutte strafbal van Lucca van der Hoorn. Vlak voor rust gaf Yvette Willems na een scrimmage het laatste tikje. Het betekende de 2-1 voorsprong voor Almere.

  In het derde kwart kregen de Almeerders meer grip op de wedstrijd. De ploeg creëerde wel een veldoverwicht, maar wist dit niet om te zetten in doelpunten. In het slot van het duel probeerden de gasten de gelijkmaker te forceren. Met succes want vlak voor tijd scoorde Veerle Groeneveld uit een strafcorner alsnog de gelijkmaker.

  Ondanks het puntverlies stijgen de Almeerders van de derde naar de tweede plaats in de overgangsklasse. De ploeg staat drie punten achter koploper Scharweijde uit Zeist.

 4. Het aantal onderzoeken naar huiselijk geweld is in Almere binnen een jaar verdrievoudigd. Het gaat om meer dan 170 onderzoeken in de eerste helft van dit jaar. Het jaar ervoor waren het er ongeveer 50.

  Veilig Thuis start de onderzoeken als vermoed wordt dat er bij een gezin een onveilige situatie bestaat. Er wordt dan ook uitgezocht of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.

  Veilig Thuis trok deze zomer al aan de bel omdat de organisatie het werk niet meer aankon. Daarom bleven sommige zaken te lang liggen. Dat zorgde voor gevaarlijke thuissituaties. Veilig Thuis meldde dat de situaties bij de gezinnen ingewikkelder en ernstiger waren dan voorheen. Om de wachtlijsten weg te werken, werd coronageld ingezet. Daardoor konden er meer mensen worden aangenomen.

  Werken de maatregelen?
  De PVV in Almere vindt de wachtlijsten onacceptabel en heeft het onderwerp op de politieke agenda gezet. De partij vraagt zich af of de maatregelen die de gemeente genomen heeft wel werken. In 2019 had Veilig Thuis ook al te maken met lange wachtlijsten. Toen kreeg de organisatie drie ton om de wachtlijsten terug te dringen.

  Het is nog niet duidelijk wanneer de Almeerse gemeenteraad de situatie bij Veilig Thuis gaat bespreken.

 5. De natuureilanden Marker Wadden bij Lelystad hebben een Dutch Design Award gewonnen. De prijs in de categorie 'Habitat' ging naar ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom voor hun ontwerpen voor de Marker Wadden.

  De jury van de Dutch Design Award is vooral onder de indruk van het feit dat bij het ontwerp de mens op de tweede plaats is gekomen. "Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project", aldus de jury.

  Natuurmonumenten is 'superblij' met de prijs. "Wij hebben bij dit project ook veel aandacht besteed aan de architectuur. Het doet ertoe hoe iets eruit ziet", zegt André Rijsdorp.

Stuur ons een emailVeel gelezen