Warhammer Games

Een wargame is een spelgenre waarin de spelers militaire operaties uitvoeren, al dan niet gebaseerd op historische gebeurtenissen. Wargames komen in verscheidene vormen en formaten: bordspellen, kaartspelen, tabletopspelen en computerspellen. Ook worden wargames via de post (Play by mail), e-mail (Play by e-mail), of via het internet gespeeld.

- Warhammer 40K
- Magic The Gathering
- Axis & Allies Miniatures

 

Elke vrijdag van 19.00 tot 23.00 uur

Warhammer Games in Buurtcentrum de Joon

Wargaming

Een wargame kan echter ook een oefening zijn voor professionele legers, waarbij dan voornamelijk commando- en communicatiestructuren getest worden. Dergelijke grootschalige wargames worden tegenwoordig meestal uitgevoerd m.b.v. uitgebreide informaticasystemen. Om het onderscheid te maken met wargames als gezelschapsspel wordt er dan ook soms gesproken over professional wargaming en hobby wargaming.

Wanneer het begrip ruim opgevat wordt kan een spel als schaken ook een wargame genoemd worden, maar in de praktijk onderscheiden wargames zich doordat ze uitgebreider en realistischer zijn dan een abstract spel als schaken. Vaak hebben wargames een historische setting, al bestaan er ook wargames met een science fiction of fantasysetting.

Tabletop wargaming of Miniature wargaming;

Tabletop wargaming (Engels: miniature wargaming) wordt gespeeld met miniaturen op een groot speloppervlak, meestal een tafel. Deze spelvorm komt voort uit militaire simulaties, waaronder het negentiende eeuwse Kriegsspiel, dat o.a. gebruikt werd om officieren te trainen in het Pruisische leger. De schrijver H.G. Wells met zijn boeken 'Floor Games' (1911) en 'Little Wars' (1913) was waarschijnlijk de eerste die wargaming als een 'hobby' beschouwde. Vanaf de jaren 1960 geeft de Engelse War Games Research Group regels uit voor bijna elk tijdperk en het aantal regelsets, schalen en periodes is sindsdien alleen maar toegenomen. Op dit ogenblik (2011) is het meest bekende miniature wargame ongetwijfeld Warhammer Fantasy, dat zich afspeelt in een fantasy-wereld.

Er is een gigantische diversiteit binnen de wargame-scene.
De speelwereld varieert van Napoleontisch, sci-fi, fantasy, WO I & WO II, amerikaanse burgeroorlog, vietnam, etc etc etc....
Er worden ook veel schilderwedstrijden georganiseerd, toernooien, conventies.
Ook het maken van diorama's met de miniaturen is ook hier een kunst op zich.

 

Magic the gathering

Heb je je vrienden ooit verslagen door wormen op ze af te sturen, ze te laten verpletteren met reuzen, terwijl beren, elven en goblins versuft om zich heen aan het kijken zijn? Met de kaarten van Magic the Gathering kun je door middel van het oproepen van monsters en het uitspreken van toverspreuken je tegenstander om genade laten smeken.

In 1993 had Richard Garfield het idee gelanceerd een kaartspel uit te geven waarbij de regels simpel waren: je bent een tovenaar en hebt twintig levens. Voor je tegenstander geldt hetzelfde. Diegene die als eerste geen levens meer heeft, heeft verloren. Het unieke spelelement dat Garfield toevoegde, was dat elke speler zelf mocht bepalen met welke kaarten je wilde spelen. De eerste serie kaarten van het spel Magic the Gathering (afgekort: Magic) werd in Amerika uitgebracht en was in no time uitverkocht. Al snel volgden er nieuwe series en werd het spel 'Magic' wereldwijd verspreid.

 

Naast dat Magic een zeer goed, strategisch spel (denksport) is waarmee je uren lang spelplezier kunt beleven, is het uiterlijk van de kaarten minstens net zo belangrijk. Garfield wilde dat elke kaart een kunstwerk op zich werd en heeft vanaf het drukken van de eerste kaarten artiesten gevraagd om de illustraties te verzorgen. Dit element maakt dat Magic-kaarten niet alleen gebruikt worden om te spelen, maar ook om te verzamelen. Magic is dan ook een zogenaamd: Collectable Card Game (CCG).

Geinteresseerd? Kom dan gerust een keer langs om te kijken of neem contact op.

 

Stuur ons een emailVeel gelezen